Piroger med potatis och purjolök

 

Var hemma hos en vän en kväll i april och blev bjuden på otroligt goda afghanska piroger fyllda med just potatis och purjolök som sedan stektes. När jag sedan hade mycket purjolök hemma som jag behövde använda kom jag och tänka på hennes goda piroger och gjorde en egen variant. 
De blev inte så tokiga de heller. En helt annan typ av pirog men lika gott. Serverade med sallad och bosnisk ost som passade väldigt bra som tillbehör. 

Ingredienser, ca 8 st
Deg:
15 g jäst
1,5 dl mjölk
50 g smör
5 dl vetemjöl
1+1 ägg
1 krm salt

Fyllning:
3 potatisar
0,5 st purjolök
3 dl riven ost
3 msk majonnäs
1 krm cayennepeppar (kan uteslutas)
salt, svartpeppar

Smält smöret och blanda sedan ner mjölken. Kontrollera att det inte är varmare än 37 grader. Smula jästen i en bunke och häll ner mjölkblandningen, rör om tills jästen har löst upp sig.
Salta och knäck sedan i 1 ägg och blanda ordernligt.
Arbeta sedan in mjölet, lite i taget. Arbeta degen i ca 5 minuter tills du får en spänstig och elastisk deg. Låt sedan jäsa i 1 timme.

Under tiden skalar du potatis och kokar mjuk i saltat vatten. Ställ åt sidan en stund.
Skiva purjolök och riv ost.
Värm sedan smör eller olja i en stekpanna, stek purjolöken och potatisen tills purjolöken mjuknar.
Krydda med salt, svartpeppar och cayennepeppar.
Ställ sedan åt sidan och mosa potatisen med en sked, låt sedan svalna nästan helt. Blanda potatismoset och purjolöken med majonnäs och riven ost. 

  

När degen har jäst i ca 1 timme lägger du ut den på en mjölad arbetsyta och delar degen i 8 st bollar. Låt jäsa ytterligare ca 15 minuter. Sätt ugnen på 200 grader.
När degen har jäst klart kavlar du ut bollarna till cirklar, någon millimeter tjock. Lägg sedan på fyllning, ca 2-3 msk, på ena halvan. Vik över degen och pressa kanterna med en gaffel. Upprepa med alla och lägg på ugnsplåt med papper.
Pensla sedan med ett uppvispat ägg. Ställ in i ugnen tills de får fin färg, ca 20 minuter.

 

Publicerat av

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *