Rogan josh

 

Alltså denna indiska lammcurry är verkligen sååååå god! Den kommer från Kashmir i norra indien och curryn görs på yoghurt, olja och kashmiri chilipulver. Låt det sedan puttra en stund så att köttet blir riktigt mört. Använd gärna bitar med ben som ger extra mycket smak till curryn men det går bra att använda bitar utan ben också om det är vad du har. 

Kashmiri chili är en röd och mild chili som används för att ge maten en härligt rödaktig ton. Det går att hitta kashmiri chilipulver på internet och se till att den har en intensiv röd färg. Det går också att använda annan röd chilipulver men mängden kan då variera beroende på styrkan på den chilin du använder. 

Ingredienser, 4-6 port 
1,2 kg lammkött med ben
3 dl turkisk yoghurt
0,5 dl mjölk
1 msk kashmiri chilipulver eller annan röd chilipulver
1 dl olja
1 nypa hing/asofoetida (går att utesluta)
1 generös nypa saffranstrådar (eller 1 påse mald saffran)

Kryddblandning:
1 tsk kardemummafrö
1/3 tsk malen kanel
1,5 tsk svartpepparkorn
7 nejlikor

Blanda ingredienserna till marinaden i en bunke och lägg ner lammet, se till att lammet täcks på alla sidor med marinaden. Låt marineras i minst 1 timme men gärna några timmar.

Värm upp oljan i en wokpanna eller stekpanna, när oljan är varm tillsätter du en nypa asofoetida och låter det friteras i ca 30 sekunder. Ha sedan i lammbitarna samt all marinad, låt puttra i ungefär 40 minuter. Se till att vända på bitarna regelbundet så de får färg runt om. Skrapa också i botten så inget bränns fast där.

Mixa ingredienserna till kryddblandningen till ett fint puder.

Publicerat av

2 reaktioner till “Rogan josh

    1. Jag föredrar bog till grytor, de bitarna brukar vara lite billigare och har oftast ben med också. Perfekt om man kan köpa över disk, jag brukar åka till en detaljhandel i närheten som kan stycka på plats 🙂

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *