Puri

Puri är ett bröd som äts i indien som ett tillbehör till olika currys. Brödet friteras i olja som gör att de puffas upp till ballonger och behåller sin uppblåsta form, trots att de är mjuka. Det är verkligen jättegott! Du kan till exempel servera puri till chana masala och till desserten aamras.
Bröden görs ungefär som roti/chapati och friteras i het olja, gärna uppemot 190-200 grader. För att kunna puffa upp som en ballong får bröden inte kavlas ut för tunt utan de ska ha en tjocklek på någon millimeter.

Ingredienser, 8 st
Olja till fritering
2 dl vetemjöl med fullkorn
1 tsk olja
1 nypa salt
ca 2/3 dl vatten

Blanda mjöl, lite olja och salt i en bunke eller skål. Tillsätt vattnet lite i taget samtidigt som du arbetar in det med dina händer. När du har fått en lagom hård deg så arbetar du den i ca 5 minuter så att du får igång glutentrådarna. Låt sedan vila under en handduk i cirka 10 minuter.

  

Hetta upp oljan i en kastrull till ungefär 190 grader.
Dela upp brödet i 8 bitar och rulla till bollar. Kavla ut en boll i taget till en tunn skiva som är någon millimeter tjock. Släpp försiktigt ned den i den heta oljan och använd en hålslev till att försiktigt trycka ner brödet runt om. Det kommer då att blåsa upp till en ballong.
Fritera bara några sekunder och vänd sedan på brödet och fritera på andra sidan. Även på denna sidan ska du bara fritera några sekunder och då försiktigt trycka ner brödet runt om med en hålslev. Anledningen till att du ska fritera så kort tid är för att du vill att brödet ska vara mjukt, friteras det för lång tid i så het olja så kommer det att bli ett hård bröd.
Lägg sedan brödet på en bit papper och låt oljan rinna av. Upprepa med alla bröd.

Publicerat av

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *