Palak paneer

En autentisk indisk rätt med indisk färskost (paneer) och en sås som innehåller lök, tomat och puréad spenat. Rätten kommer ursprungligen från punjab i norra indien och finns på många indiska restauranger. Detta är min och min sambos favoritversion av denna rätt. Den är så otroligt god och kan serveras med till exempel ris och roti.
Vill du göra din egen paneer så finns recept på det HÄR. Du kan göra denna rätten vegansk genom att byta ut paneer mot tofu och en vegansk variant på grädde. 

Ingredienser, 3-4 port
ca 300 g paneer, går att byta mot halloumi eller tofu
ca 400 g spenat, det går bra att använda färsk eller fryst hel spenat
1 mellanstor rödlök eller 2 små
1,5 msk tomatpuré
0,5 tsk vitlökspasta
0,5 + 2 dl vatten
1 lagerblad
1 bit kanelbark eller 1 liten nypa malen kanel
2 kardemummakapslar
0,5 tsk chilipulver
3/4 tsk garam masala
3/4 tsk  malen spiskummin
3 msk grädde
1 krm socker

Blanchera spenaten i kokande vatten och häll sedan av vattnet. Låt spenaten svalna lite och mixa sedan till en slät puré, lägg över till en skål.
Skiva löken och mixa även den till en puré tillsammans med 0,5 dl vatten. Värm upp 2 msk rapsolja i en stekpanna och ha i de hela kryddorna (lagerblad, kanel och kardemumma).
Efter ca 30 sekunder har du i lökpurén och passerade tomater. Koka tills du får en tjock pasta och du kan se olja separera från tomaterna och löken. Det tar ca 5-10 minuter.
Tillsätt då de malda kryddorna, socker, vitlökspasta samt grädde, rör om och låt sjuda i 2 minuter.
Tillsätt spenatpurén samt 2 dl vatten, koka upp och låt sjuda i 2 minuter. Smaka av med salt.
Skär paneer i kuber och ha ner i grytan och låt puttra med i 2 minuter.
Klart att servera.

Publicerat av

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *