Muttonbiryani

 

Lamm biryani är en rätt som har allt, från smakrik marinerat lamm till karamelliserad lök till gott saffransris. Det är en festlig rätt som tillagas i lager på låg värme. 
Ta en mörare lammdel till biryani som till exempel bog, rostbiff eller liknande. 
Jag serverade min biryani med kulcha, indisk löksallad och en himmelskt god tandoorisås. 

Ingredienser, 6-8 port
Marinad:
600 g lammkött tex bog eller rostbiff
1,5 tsk röd chilipulver
1,5 tsk garam masala
1,5 tsk ingefärspasta
2 tsk vitlökspasta
1/4 tsk gurkmeja
1,5 dl turkisk yoghurt
1,5 msk pressad citron
1,5 msk rapsolja
salt

Ris:
5 dl basmatiris
1 lagerblad
0,5 tsk spiskumminfrö
3 nejlikor
1 bit kanelstång eller kanelbark
3 st gröna kardemummakapslar

Curryn:
3 msk rapsolja
1 gul lök
1-2 st grön chili
1 lagerblad
3/4 tsk jeera
4 st gröna kardemummakapslar
1 stjärnanis
1 bit kanelstång/kanelbark
8 st nejlikor
1 dl turkisk yoghurt
lamm + marinad

Övrigt:
0,5 dl rostad lök
3 msk färsk koriander
3 msk färsk mynta
1 nypa saffranstrådar
2 tsk mjölk
1 tsk rosvatten (går att utesluta)
1 tsk kewravatten (går att utesluta)

Marinad:
Blanda alla ingredienserna till marinaden. Skär lammet i bitar och lägg ner i marinaden. Se till att alla sidorna på lammet täcks och låt sedan marineras i kylskåp i minst en timme men gärna över dagen, upp till 24 timmar.

Ris:
Skölj riset noga några gånger och massera försiktigt riskornen med fingrarna. Låt stå i ljummet vatten i ungefär 30 minuter.
Koka upp ungefär 1 liter vatten och tillsätt salt och de hela kryddorna. När vattnet har kokat upp, häller du av vattnet som riset har stått i och tillsätter riset i det kokande vattnet. Låt koka tills riset nästan är klart, det ska fortfarande vara lite hårt i kärnan.

Curry:
Hetta upp olja i en gryta, tillsätt de hela kryddorna och låt stekas i oljan i 2 minuter. Tillsätt sedan löken och stek den i cirka 10 minuter så den får en fin brun färg. Denna karamellisering av löken bidrar med mycket smak i rätten. Sista 2 minutrarna kan du kasta ner grön chili, skär en skåra längs med så får du ut mer smak på dem.
Tillsätt sedan lammbitarna och marinaden samt extra turkisk yoghurt. Låt lammet koka i marinaden så att det får färg runt om.

Ta grytan från spisen. Nu är det dags att bygga biryanin.
Häll över det kokta riset över lammet och se till att det täcker allt.
Värm snabbt lite mjölk i mikron och tillsätt saffran.
Toppa riset med rostad lök, koriander, mynta, saffransmjölken och om du vill även rosvatten och kewravatten.

Ställ tillbaka på spisplattan på låg värme, cirka 2 av 9. Lägg en handduk över grytan och lägg ett lock ovanpå. Låt stå på spisen i ungefär 30 minuter.
Ta av från spisen, blanda riset och lammet. Servera direkt.

Publicerat av

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *