Kulcha

Ett indiskt bröd som liknar naan mycket förutom att det inte innehåller jäst. Istället innehåller det bakpulver och bikarbonat. Så gott och fluffigt! Servera till vilken indisk rätt du vill och det kommer att gå hem. 

Ingredienser, 6-7 st 
4 dl vetemjöl
1 krm bikarbonat
0,5 tsk bakpulver
2 msk turkisk yoghurt
1,5 msk rapsolja
0,5 tsk salt
2 tsk strösocker
ca 1 dl vatten

Blanda vetemjöl, salt, socker, bikarbonat och bakpulver i en bunke. Gör ett hål i mitten av mjölet där du häller olja och turkisk yoghurt. Blanda allting med dina händer.
Tillsätt sedan vattnet, lite i taget tills du får en mjuk deg. Arbeta degen i ca 5-10 minuter så att du får fram glutentrådarna.
Lägg en handduk över bunken och ställ åt sidan i ca 2 timmar.

Efter 2 timmar vänder du ut degen på en mjölad arbetsyta. Dela upp degen på hälften och sedan varje halva i 3 delar.
Kavla ut varje del så att dom blir någon millimeter tjock.
Värm upp en torr stekpanna, börja med mellantemperatur och höj sedan till högre. Jag brukar använda 7/8 av 9. Du får känna dig fram och se vilken temperatur som funkar för dig och din spis. Brödet ska inte brännas.
Lägg ner brödet i stekpannan, stek första sidan tills den knappt börjar få färg. Vänd då på brödet och stek tills det får aningens med färg. Under tiden penslar du på ghee eller smör på ovansidan. Vänd sedan och stek tills brödet fått fin färg, pensla även nu ovansidan med ghee eller smör. Vänd och stek klart tills det fått fin färg på båda sidor. Upprepa med resterande bröd.

Publicerat av

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *