Dum aloo

Dum aloo är en indisk curry med små potatisar i en yoghurtbaserad sås. Det är viktigt att det är just små potatisar så när du ska göra den här rätten ska du leta reda på de allra minsta potatisarna du kan hitta i affären. Det är värt besväret, den här rätten är så god! 

Ingredienser, 2-4 port
4 dl naturell yoghurt
0,5 dl kashmiri röd chilipulver
1 msk torkad ingefära

ca 20 små potatisar
0,5 l olja att fritera i

0,5 dl olja
2 tsk kashmiri chilipulver
1 tsk gurkmeja
1 tsk malen koriander
1,5 tsk fänkålspulver
1/3 tsk asofoetida (går att utesluta)
3 dl vatten
0,5 tsk kanel
0,5 tsk kardemumma
0,5 tsk svartpeppar
2 tsk malen spiskummin

Börja med att skala potatisarna och koka dem sedan mjuka i saltat vatten. När de har kokats låter du dem svalna och sedan tar du en tandpetare och gör små hål runt om i potatisarna.
Värm ca en halv liter olja i en kastrull till 180 grader och fritera potatisarna tills de får en gyllene färg, tid beror på vilken storlek du har på potatisarna men det tar ca 5-10 minuter.
När de är klara lägger du de på papper så att oljan kan droppa av.

Under tiden potatisen kokar kan du blanda yoghurt med kashmir chilipulver och torkad ingefära och ställa det åt sidan.

  

Häll över lite av oljan du har friterat i till en stekpanna eller wokpanna och sätt på medelvärme. Ha sedan i gurkmeja, kashmiri chilipulver, malen koriander, fänkålspulver samt asofoetida. Blanda med oljan. Efter 30 sekunder har du i vatten samt kanel, malen kardemumma, svartpeppar och malen spiskummin. Låt detta puttra en liten stund.
Efter ca 10 minuter tillsätter du yoghurtblandningen och blandar ordentligt. Låt puttra i ytterligare 10 minuter. Tillsätt potatisen och låt puttra i 5 minuter. Klipp sedan ner färsk koriander och servera direkt.

Publicerat av

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *