Dal makhani

 

Dal makhani finns på många indiska restauranger i Sverige och är en krämig och fylligt smakrik linsgryta. Dal är ofta vardagsmat men just dal makhani bjuds det på vid lite finare tillfällen. Dal betyder linser och makhani smör så det är alltså linser i smör.
Jag verkligen älskar denna rätten, absolut en rätt på min topp 5 lista! Till detta väljer jag ofta att servera enbart med bröd och då ofta peshwari naan men basmatiris funkar självklart lika bra att servera till. 

Linserna, eller snarare bönorna, som används i den här rätten heter urad dal och är svarta bönor med en vit insida och kan vara lite svåra att få tag på här i Sverige, dock blir det precis lika gott att göra dal makhani med beluga linser som finns att hitta i de allra flesta mataffärerna.
Detta är en enkel rätt att göra, speciellt med belugalinser som inte behöver blötläggas något innan. 

Ingredienser, 4 port
1,5 dl belugalinser eller
3 dl torra urad dal som sedan blötläggs över natten/dagen

1 msk tomatpuré
1 dl passerade tomater
2 tsk vitlökspasta
2 tsk ingefärspasta
2 tsk garam masala
1 tsk salt
1 tsk chilipulver
5 msk smör
1 matsked rapsolja
½ tsk spiskumminfrö
½ tsk malen koriander
½ tsk malen spiskummin
½ tsk gurkmeja
3 matskedar grädde

(Urad dal: Låt bönorna ligga i vatten i minst 6 timmar, det går även att koka dem direkt men blötlagda bönor behöver inte kokas lika länge som torra bönor.)
Skölj av belugalinserna några gånger i ljummet vatten och massera lätt med fingrarna. Koka sedan beluga linserna eller urad dal tills de blir mjuka, de ska lätt krossas mellan dina fingrar. Det tar ca 20-25 minuter för belugalinser, något längre för urad dal. Häll av vattnet men spara ca 5 dl av vattnet till senare. För att få en krämig dal makhani är det nu dags att mixa 3-4 matskedar linser med lite vatten så att det blir till en puré.

Låt rapsoljan och hälften av smöret hettas upp i en gryta eller stekpanna med höga kanter och ha sedan i spiskumminfrö och låt dem fräsa en liten stund. Sedan i med vitlökspasta och ingefärspasta tillsammans med gurkmejan och låt stekas en liten stund. Häll i tomatpurén samt passerade tomater, salt och chilipulver. Rör ordentligt och låt steka på medellåg värme i ungefär 8 minuter så att mycket av vätskan ångar bort. Ha i malen koriander och malen spiskummin och låt koka i ytterligare en minut. Ha i det resterande smöret och efter att det har smält så häll i 2-3 dl av det kokta vattnet från linserna (det ska inte bli för vattnigt utan det ska vara lite tjockare. Är du osäker så häll i en mindre mängd och ha i mer efter en stund) och låt puttra i 2 minuter. Det är nu dags att ha i linserna samt purén du gjorde. Krydda med garam masala och låt sedan sjuda på låg värme i ca 10 minuter och rör om ibland. Ha i grädden och stäng av spisen. Servera med bröd och/eller basmatiris.

Publicerat av

2 reaktioner till “Dal makhani

  1. Den här dalen var överraskande god. Det är nästa omöjligt att tänka sig att lite kryddor, smör, grädde och linser kan resultera i något så välsmakande. Det blev ett bra gifte med naanbröden fyllda med russin, kokos och mandel. Tack för ett mycket trevligt recept 💕

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *