Dal dhokli

 

Det finns två saker som min sambo inte tycker om i matväg och som han ofta påpekar, detta är linser och blött bröd. Trots detta kunde jag inte låta bli att prova denna dalen som innehåller just dessa två ingredienser. Döm om min förvåning när min sambo utbrister under middagen att detta var väldigt gott.
Det här är ett perfekt recept för att kunna fungera för personer som inte tycker om linser då dessa mixas släta och är således svårt att känna att det är linser i. Det ”blöta” brödet är ungefär som våra svenska klimpar, deg som kokas i dalen och är riktigt gott. 

Låt er inte skrämmas av innehållslistan, det är en del kryddor men i övrigt inte så många ingredienser som det ser ut att vara. 

Lite curiosa är att denna maträtt ofta åts på söndagar i delar av Indien. Detta då de indiska fruarna stod i köket och lagade mat alla dagar om året och söndagar ville de ha lite ledigt så de tog resterna från dagen innan då de ätit dal och tillsatte klimp. På det viset var maten klar på nolltid på söndagen och fruarna fick lite vila. 

Ingredienser, 3-4 port 
Koka:
1,5 dl torkad duvärt/toor dal
1,5 msk rostade osaltade jordnötter
4,5 dl vatten

Dhoklideg:
1,5 dl chapatimjöl eller grahamsmjöl
1 msk kikärtsmjöl
1/3 tsk gurkmeja
0,5 tsk röd chilipulver
1 nypa hing/asofoetida
0,5 tsk ajwainfrö
1 krm salt
1 tsk rapsolja
ca 0,5 dl vatten

Dhoklicurryn:
3 dl vatten
0,5 tsk röd chilipulver
1/3 tsk gurkmeja
1 medelstor tomat
0,5 st grön peppar/chili
0,5 msk strösocker
1 tsk ingefärspasta
1 tsk citronjuice
salt
färsk koriander

Temperering:
0,5 dl neutral olja
1/4 tsk svart senapsfrö
1/4 tsk spiskumminfrö
1 lagerblad
ca 7 st bockhornsklöverfrö
1 torkad röd chili
1 bit kanelbark eller kanelstång
0,5 krm hing/asofoetida
ca 8 st torkade curryblad

Skölj duvärtorna några gånger i kallt vatten tills det att vattnet inte längre är så grumligt. Låt sedan stå i kallt vatten i ca 20 minuter om du har tid. Har du inte tid kan du hoppa över att låta det stå i vatten.
Häll av vattnet och lägg duvärtorna i en kastrull. Häll på 4,5 dl vatten. Koka upp och låt koka tills de blir mjuka.
Koka jordnötterna för sig i en mindre kastrull tills de blir mjuka.

Deg:
Blanda de torra ingredienserna i en bunke, ha sedan ner olja och fördela i mjölet med dina fingrar. Tillsätt sedan vatten lite i taget och arbeta in. Degen ska vara något hård. Täck sedan över degen med en handduk och låt vila i 15 minuter.

Dhoklicurry:
När duvärterna har kokat klart så tillsätter du 3 dl vatten och mixar med en handmixer så att det blir slätt.
Tillsätt gurkmeja, chilipulver och salt. Tillsätt även en fint hackad tomat, hackad grön chili, ingefära och socker.
Koka upp och låt sedan dalen puttra under tiden du gör tempereringen.

Temperering:
Värm upp olja i en kastrull eller stekpanna. När det har blivit varm tillsätter du först senapsfrö. Vänta cirka 15 sekunder och tillsätt sedan spiskumminfrö. Efter 30 sekunder tillsätter du lagerblad, kanel, torkad chili och bockhornsklöver. Allra sist tillsätter du hing och curryblad.
Häll sedan ner tempereringen direkt i dalen.

Deg:
Dela degen i två bollar. Kavla ut till en platt runt skiva, tjockleken ska vara lite mellantjock, något tjockare än när du gör chapati.
När du har kavlat ut båda bollarna så skär du en i taget till små diamanter. Lägg sedan ner några i taget i dalen, lägger du ner alla samtidigt är risken stor att de klibbar ihop. Rör om lite innan du lägger ner fler.

 

Rör om i dalen emellanåt. Känns den för tjock så tillsätt mer vatten. När du har fått ner alla degbitarna tillsätter du citronjuice och blandar, låt puttra i 1 minut och servera sedan. Toppa med färsk koriander.

Publicerat av

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *