Aloo lamb keema curry

Aloo lamb keema är en indisk curry med potatis och köttfärs. Jag valde att ha lammkött i denna rätt men det går även bra att använda den köttfärs som du tycker om och har hemma. Köttet och potatisen får puttra tillsammans med kryddor och krossade tomater. Det är inte så mycket sås i denna rätt utan den är lite ”torrare”. Tips är att servera med sallad och vitlöksnaan. 

Ingredienser
3 msk rapsolja
500 g köttfärs
3 medelstora potatisar
200 g krossade tomater
1 rödlök
½ röd chili
½ msk vitlökspasta
1 cm färsk ingefära
1 liten kanelstång
4 kardemummakapslar
1 stjärnanis
1½ tsk spiskumminfrö
2 tsk gurkmeja
2 tsk chilipulver
4 tsk malen koriander
4 tsk malen spiskummin
1 knippe färsk koriander
färsk mynta

Skiva chili, hacka ingefäran smått medans löken hackas i lite större bitar och potatisen skalas och skärs i bitar. Värm oljan i en stekpanna, när oljan är varm tillsätter du kardemumma, kanelstång, stjärnanis och spiskumminfrö. Låt stekas i oljan i ca 30 sekunder. Ha sedan i den hackade löken och skivade chilin och låt stekas tills löken har blivit mjuk och fått lite färg. Tillsätt resterande kryddor samt ingefäran och vitlökspastan och rör om ordentligt. Låt kryddorna stekas lite så att de får en härlig arom.
Ha i potatisen, blanda och låt stekas någon minut med omrörning ibland. Efter några minuter har du i köttfärsen och steker tills den börjar bli genomstekt. Sätt sedan på locket, sänk värmen lite och låt puttra i ca 10 minuter. Tillsätt sedan krossade tomater och ca 10-15 myntablad och låt puttra tills potatisen är mjuk, rör om ibland. Ha sedan i färsk koriander.

Publicerat av

8 reaktioner till “Aloo lamb keema curry

  1. Tack för spännande recept. Håller precis på att provlaga denna nu och funderar på om du brukar använda salt i någon form?

  2. Tack Felicia! Jag fastnade verkligen för rätten och kommer fortsätta laga den. Jag serverade isbergssallad, rödlök, tomat och gurka tillsammans med din myntadressing till och det var en match made in heaven 🤤

  3. Det här receptet har blivit ett av mina trumfkort att bjuda på. Jag har ”frälst” halva bekantskapskretsen med den. Dessutom kan jag verkligen få sug efter den om jag inte lagat den på ett tag. Tack för att du delar med dig 💕 Jag är helt såld på indisk mat och är så lycklig att få tag på lite andra recept än tikka masala och company.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *