Blåbärspaj med lime och vanilj

Blåbär är ju så gott. Och det är definitivt gott i den här amerikanska pajen tillsammans men lime och vanilj. Servera med en skopa vaniljglass. Mums. 

Ingredienser
Pajskal:
3,5 dl vetemjöl
1 dl vatten
0,5 tsk äppelcidervinäger
0,5 tsk salt
1 msk strösocker
120 g smör

Fyllning:
1 liter blåbär
2/3 dl strösocker
0,5 msk limejuice
0,5 st vaniljstång

Gör degen först. Arbeta så kallt som möjligt, du vill ha smöret riktigt kallt för att få till en bra pajdeg.
Skär smöret i små kuber och ställ in i kylskåpet. Under tiden blandar du mjöl, salt och socker i en bunke. Blanda vatten och äppelcidervinäger tillsammans.
Vänd ner smöret i mjölet, arbeta med händerna för att få smöret och mjölet att blanda sig. Arbeta så snabbt du kan. Det gör inget om det är lite smörklumpar kvar, häll på vattnet lite i taget tills du får en smidig deg.
Ställ in i kylskåp i en timme.

Koka upp blåbären i en kastrull och tillsätt socker och lime. Dela på vaniljstången och dra ut vaniljkornen i och tillsätt de med blåbären. Släng även ner vaniljstången, kom ihåg att ta upp den sen. Låt puttra på låg värme tills sockret har smält. Stäng av plattan och låt svalna.

Sätt ugnen på 225 grader. Ta fram pajdegen och dela på hälften. Ställ in den andra halvan i kylskåpet.
Lägg degen du ska arbeta med på en mjölad arbetsyta. Kavla sedan ut till en tunn cirkel.
För att lägga skalet i pajformen an du försiktigt rulla upp degen på kaveln, eller vika den dubbelt och vika ut den i formen.
Det gör inget om det hänger pajskal utanför formen. Ställ in den i frysen i ca 5-10 minuter.

  

Kavla ut den andra halvan som har stått i kylskåpet, även denna ska vara en tunn cirkel. Gör sedan det mönster du vill ha. Jag gjorde fyra streck som utgår från mitten av pajen, men du kan göra precis vilken form du vill.
Ta sedan fram degen ut frysen, lägg snabbt upp blåbärsfyllningen och lägg på locket. Klipp sedan av den överblivna degen från kanterna.
Ställ in pajen i mitten av ugnen med folie ovanpå. Efter ca 10 minuter sänker du värmen till 180 grader och tar av folien. Låt stå i ca 50 minuter, lägg på folien vid behov.

Publicerat av

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *